Wednesday, February 1, 2012

.si cantik manis bernama marshmallow~



                  



korang smua tau x ape bndenye kt ats ni??
apa agknye erk? kacang? gula gula? kek? coklat?
lau nk tau,ni la kacang buncis marsmallow..
marshmallow nie nmpk sdap kan?
dh la cute miut,,sape sape nk tgk pon akn rasa geram sampai nk tumbuk orang kn..hehe..
tadi i ade terjah terjah image kt google,then terjumpe pic ni..tu yg tbe tbe rasa nk buat post about beautiful maria marshmallow~
jom baca entri ni sampai abis lau korang nk tau lebih lebih tentang marsmallow~

Sejarah Marshmallow
Nama marshmallow berasal dari tanaman marsh mallow(Althea officinalis). Akar tanaman marsh mallow menghasilkan lekatan putih yang hampir seperti jelly. Marshmallow adalah gula-gula yang berasal dari Mesir, sekitar tahun 2000 SM. Orang-orang Mesir kuno yang dipercayai telah menemui herba yang tumbuh liar di kawasan paya dimana ada rasa manis yang boleh diekstrak dan dibuat menjadi gula gula yang hanya disediakan untuk raja mereka iaitu firaun. Orang-orang Mesir menggunakan gula-gula berasaskan madu dan diliputi dengan getah yang diperolehi daripada marsh mallow (Althea officinalis). Orang-orang Yunani, (kemudian Arab dan India) menggunakan marshmallow untuk tujuan perubatan contohnya sebagai bahan untuk ubat batuk. Menurut Tim Richardson dalam Sweets: A History of Candy, di era abad pertengahan, potongan-potongan akar marsh mallow digunakan sebagai pemanis dan juga dijadikan sebagai ubat untuk masalah kencing manis.

Peralihan marshmallow tradisional ke marshmallow modern dimulakan oleh Perancis sekitar tahun 1850. Campuran putih telur, air, gula, sirup jagung, dengan getah akar marsh mallow dijadikan sebagai bahan pelekat lalu dipanaskan . Marshmallow dibentuk dalam cetakan marshmallow akan ditaburi dengan tepung jagung. Dengan peralatan dan cara yang moden, pada tahun 1900 marshmallow buat pertama kalinya ia dijual sebagai gula-gula. Secara berperingkat, gelatin dijadikan bahan ganti kepada akar marsh Putih telur pula digunakan dalam marshmallow setelah ianya banyak dijual di pasaran. Sekarang ini, kebanyakan marshmallow diperbuat daripada gula, sirup jagung, gelatin, tepung maizena, gula confectioners dan flavorings (termasuk garam). Madu, air dan gula invert juga boleh digunakan. Bahkan ada marshmallow yang bebas gula kerana dibuat dengan Maltitol.

Populariti marshmallow semakin berkembang dan pembuat gula-gula di Eropah memerlukan proses yang lebih cepat kerana marshmallow yang sudah mulai digemari oleh masyarakat pada masa itu. Pembuatan marshmallow juga diperkembangkan dengan memanaskan campuran akar marsh mallow, gula, putih telur dan air dan menuangkan ke dalam cetakan yang ditaburi dengan tepung jagung. Dalam dunia perubatan,, getah daripada akar marsh mallow yang telah di ekstrak akan dimasak dengan putih telur, gula, dan digaulkan di dalam bekas sehingga mengeras dan dijadikan ubat dalam bentuk gula-gula. Kegunaannya adalah untuk melegakan sakit tekak, meghilangkan batuk, dan menyembuhkan luka. Pada tahun 1948, Alex Doumakes (anak kepada Doumak, Inc, pembuat Campfire marshmallow) memperbaharui cara pembuatan marshmallow yang jauh lebih cepat dan efisien berbanding proses sebelum ini. Proses ini melibatkan pengambilan bahan marshmallow dan dimasukkan ke dalam melalui bekas. Setelah itu bahan tersebut dipotong-potong dengan ukuran yang sama dan disejukkan serta dikemaskan. Melalui prose tersebut, marshmallow menjadi lebih manis dari yang sebelumnya.

No comments:

Post a Comment